Ali lahko v hrvaški spletni trgovini poslujemo v EUR ali moramo ceno artiklov ponuditi v HRK?

Pravno svetovanje: JamB

Postavljeno vprašanje

Sedež spletne trgovine je v Sloveniji, stran je v hrvaškem jeziku in omogoča nakupe samo kupcem iz Hrvaške.

Vprašanje: Ali lahko v hrvaški spletni trgovini poslujemo v EUR ali moramo ceno artiklov ponuditi v HRK??

DST odgovor

Pravila glede uradnih plačilnih valut so jasna – uradno plačilno sredstvo na hrvaškem je kuna (edine zakonske izjeme so cestninske postaje), prav tako hrvaški zakon o varstvu potrošnikov (Zakon o zaštiti potrošača) določa maloprodajno ceno kot ceno za končnega kupca izraženega v kunah.

Kljub temu, da morajo biti cene oglaševane (predstavljene) v kunah in nuditi plačilo v kunah, lahko alternativno omogočite tudi plačilo v EUR (mora biti urejeno tudi v splošnih pogojih) pri čemer morate potrošnika informirati kako je z menjalnim tečajem.

Glede na to, da omogočate plačilo s Paypalom uporabite njihov menjalni tečaj – https://www.paypal.com/si/smarthelp/article/where-can-i-find-paypal’s-currency-exchange-rates-faq1976

Plačila v drugih valutah (EU)

Euro je uradna valuta euro območja (države), medtem ko Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Švedska še vedno uporabljajo svojo lastno nacionalno valuto. Večina nacionalnih potrošniških zakonodaj držav članic izrecno zapoveduje, da morajo biti maloprodajne cene za končne kupce (posameznike) predstavljene v nacionalni valuti (npr. če ponujate izdelke hrvaškim potrošnikom morajo biti cene izražene v kunah).

Države članice z lastno nacionalno zakonodajo tudi določajo uradno plačilno sredstvo – euro ali kuno, krono, zlot itd. Kar pomeni, da prodajalec ne sme zavrniti plačila z uradnim plačilnim sredstvom. Toda prodajalec lahko vedno kupcu ponudi alternativo – plačilo v drugi valuti (npr. hrvaškemu potrošniku v evrih) pri čemer pa mora biti potrošnik informiran po kakšnem menjalnem tečaju bosta valuti menjani.

Vi sprašujete mi odgovarjamo
Previous reading
Strokovnjak na področju spletne analitike, e-commerce / EKWB
Next reading
Ali tuja spletna trgovina potrebuje podružnico (izpostavo) v Sloveniji ali morda za tovrstno poslovanje zadošča že slovenska davčna številka?